Du är här:Start > PASTORSBLOGGEN

28 jan söndag

Några ord från Patrick

Vår övergripande vision i församlingen är:

Vi vill vara en öppen församling som i kärlek rör sig;
Uppåt för att i tjänst och tillbedjan ära Gud
Inåt för att vårda varandra och växa
Utåt för att vinna människor för Gud

Bönen, Anden, det karismatiska livet i en församling är oersättliga byggstenar i en församling. Många församlingar har valt att minska på antalet bönesamlingar, men inte vi. Bönen är för viktig för att plocka bort eller minska ner på. Först vinner vi segrarna i den andliga världen, sedan ser vi resultatet i den synliga världen. Låt oss aldrig glömma vart man vinner dem först. I den andliga världen är bönen vägen fram. Därför är bönen så viktig. Bön är uppbyggligt och nyttigt även på det personliga planet.

Att bygga ett starkt socialt arbete ligger i utåt perspektivet i vår vision. Att bry sig om den svage, den fattige, flyktingen eller andra som har det tufft, är ett kristet DNA. Gud älskar alla lika mycket och han gillar när vi tar hand om vår nästa. Låt oss fortsätta att bry oss i andra människor. Jag är övertygad om att det är en av nycklarna för att få se Guds rike växa i Avesta.

Den som inte fått uppleva kärlek har missat det viktigaste. Enda gången Nya Testamentet talar om att tävla med varandra är på den här punkten, Var innerligt tillgivna varandra i syskonkärlek. Överträffa varandra i ömsesidig aktning Rom 12:10. Du har säkert varit närheten av en person då känt hur du blivit sedd, blivit lyssnad på och känt dig både säkrare och tryggare. Låt oss ta det som ett personligt mål var och en: Vi skall inte missa ett enda tillfälle att lyfta varandra. Vi skall inte missa ett enda tillfälle att kommentera något bra. Det enda vi kan missa är att tillrättavisa varandra. Det behövs ibland det med, men att missa det är aldrig så farligt.

24 mar torsdag

Jag gillar påsk

Påsken är en härlig tid på året. På något sätt är det en speciell tyngd över hela påskveckan tycker jag. Bibeln är ganska detaljerad när det gäller Jesu sista vecka. Läser man alla evangelietexterna får man händelseförloppet väl beskrivet. Vi kan följa händelserna dag för dag och det finns t o m klockslag angivna. Jag tycker det är spännande och intressant läsning.

Jag gillar gudstjänsterna också. Varje år ser jag särskilt fram emot påskens möten. Är jag bortrest så ser jag alltid till att besöka en kyrka och är jag hemma så är det självklart att jag går till min kyrka.

Det är viktiga händelser som predikas, Jesu kamp i Getsemane, hans död på korset, uppståndelsen. Ja det är en mycket speciell helg.

Framförallt tycker jag det är ett mäktigt budskap påsken handlar om, att Jesus gav sitt liv för oss människor. Han gjorde det av kärlek och därför att ni skall vara där jag är. Gud vill ha gemenskap med oss.

Gud vill ha gemenskap med oss och det Jesus gör på korset är att han skapar en frälsnings väg. Den vägen går genom Jesus själv.

1 Petr 3:18 säger att Så led också Kristus en gång för våra synder. Rättfärdig led han i orättfärdigas ställe, för att föra oss till Gud. Han blev dödad till köttet, men levandegjord genom Anden.


Det finns ett därför i Jesu död som blir särskilt tydlig under påsken. Jesus lät sig spikas upp på ett kors för människans skull. Det var oss, det var mig, det var dig, han tänkte på då han hängde där. Det var oss och vår framtid Jesus hade i sinnet då han kraftsamlade för att ta sig igenom Golgata dramat.

Talet om korset kan låta konstigt och överdrivet, ja rent av som dårskap för att citera Paulus. För mig är talet om korset kraft, energi, kärlek, glädje och hopp.

För mig är korset som en match. När Jesus säger Fader, i dina händer överlämnar jag min ande, så vinner han matchen. Motståndaren tror att han vunnit, men så kommer påskdagen. Då förstår han att han förlorat och då blir det så uppenbart att Jesus vunnit.


Glad Påsk

24 nov tisdag

Nu börjar advent

Advent betyder ankomst. Många tror att det betyder väntan. För mig är det både en nedräkning och en väntan på något fint, kul och gott.

Adventstiden är en mycket speciell tid i kyrkan. I Sverige är 1:a Advent årets största kyrkogångsdag. Det brukar bli stämningsfulla samlingar i Adventstid och det ligger glädje och värme i luften i advent. Adventstiden är en glad tid i kyrkan. Vi väntar på att få fira när Gud kommer till världen och blir människa genom att Jesus föds.

"Något skall ske bortom frostig advent. Jag väntar en gåva som Herren har sänt." Så sjunger vi i en av adventssångerna. Bortom advent väntar den stora födelsedagen, dagen då Jesus föddes.

Adventstiden är för många av oss en tid av förberedelse inför julen. Vi pyntar i våra hem och vi ställer i ordning för Jul, inget fel i det. Vi fixar och fejar. Jag skulle vilja mana till eftertanke! Historiskt så var adventstiden en fastetid. En tid av inre förberedelse.

Jesus skall komma tillbaka, det blir en ankomst som heter duga! Ingen visste när Jesus skulle födas och ingen vet när han kommer tillbaka, bara Gud. Liksom vi får se fram mot julafton så får vi se fram emot hans återkomst. Om vi inte hinner förbereda oss till julafton är inte hela världen. Desto viktigare att vara förberedd på Jesu återkomst. Det finns bara ett sätt att förbereda sig för den dagen och det är att ta emot förlåtelsen från Jesus.

Det största är inte att ha ett perfekt städat och pyntat hem till jul. Det största är att ha sitt namn skrivet i livets bok.

Välkommen till kyrkan i Advent. Sug in atmosfären, sjung sångerna med eftertanke och glädje. Det var för oss han föddes och det är för att hämta oss hem som han kommer komma igen.

Om bloggen

Här kommer församlingens pastor Patrick Larsson dela tankar och funderingar som gäller församlingen, vardagslivet och olika händelser i smått och stort.

pingst.avesta@crossnet.se