Hälsning från Etiopien

  • Röda ringar är de ställen vi undervisat i under våren, gröna ringar är de ställen vi planerar för i höst och gula ringar är de ställen vi planerar för nästa höst.

Hej vänner!

Sitter nu hemma hos mina föräldrar i ett regnigt Övik och skriver. Vi har nu varit här i drygt 2 veckor och största delen av tiden har vi haft det väldigt varmt och skönt så jag ska inte klaga på vädret. Vi har hunnit bada, äta mycket efterlängtade godsaker, fått umgåtts med mina föräldrar och de flesta av mina syskon, fått träffa församlingen här och en del andra vänner och allt har varit väldigt roligt. Nu kommer vi att åka till London en vecka och träffa en del av Fanuels familj som bor där och sedan kommer vi tillbaka hit igen några dagar innan det bär av till Etiopien igen den 7:nde september. Då är förhoppningsvis den värsta regnperioden där över och det blir lite lättare att ta sig runt på vägarna igen.

Vi hade en bra tid i Jinka innan semestern började. Vi har nu undervisat färdigt alla 37 berättelserna i de 5 grupperna vi haft under våren och vi har haft avslutningar på alla dessa ställen. Det var totalt 558 elever som gick igenom hela undervisningen och fick diplom av oss. När vi räknar igenom deras rapporter under hela våren ser vi att de i sin tur undervisat för igenomsnitt 3000 andra varje vecka.

De flesta avslutningarna hade vi på söndagförmiddagar då församlingarna i respektive område ordnade ekumeniska möten och många människor var samlade. Det var riktiga glädjefester där våra elever fick uppmuntras och avskiljas inför kommande tjänst. Vi har nu gett dem det vi har och lämnar därför över stafettpinnen till dem till att nå sitt område med evangeliet genom berättelserna. Många vittnade under dessa möten för alla som var där om hur denna undervisning har betytt mycket för dem och att de nu har fått ett väldigt effektivt sätt att dela evangeliet på. På flera ställen blev vi väldigt uppmuntrade, när de uttryckte sin tacksamhet och t.o.m. gav oss presenter under dessa avslutningar.

Vi har fått höra många vittnesbörd under denna våren. Kvinnan här ovan var en av våra elever i Koybe. Vi brukade börja varje veckas undervisning där med att fråga om det var någon som hade något vittnesbörd hon eller han ville dela om vad som hänt föregående vecka och då räckte hon alltid upp handen och varje vecka hade hon något vittnesbörd om någon som blivit frälst när hon delat berättelserna.

Sista veckan i Jinka tog vi tid att förbereda en del inför nästa omgång undervisning. Vi gjorde en rundresa i sydvästra Omodalen och hade möten med ledarna där på tre ställen där vi tänker börja undervisningen i höst. I Kangaten bland Nyangatom folket, bland Karofolket i Karo Korcho och bland Hamerfolket i Dimeka. Det är områden längre ifrån Jinka, det tar 4 timmar att åka ner till Kangaten och sedan måste man ta båten över floden för att ta sig in i stan.

Svensk pingstmission har haft en hel del arbete där tidigare och ledarna där var glada att höra om undervisningen och vi är väldigt peppade inför att börja arbetet där. Vi kommer även att börja undervisningen ibland Mursifolket i nordväst och på några ställen kring Jinka. Vi kommer att undervisa varannan vecka på dessa ställen så det kommer att ta ca 10 månader den här gången.

Tack för ert stöd och era förböner! Be för alla våra nyutexaminerade elever att de fortsätter undervisa och att Guds ord ska få nå ut till många. Be också för våra nya områden, att nyckelpersoner får komma till vår undervisning och att Gud leder oss i alla beslut. Be också att Gud bekräftar sitt ord genom under och tecken när berättelserna berättas, så att många får bli övertygade om att Jesus är Herre.

Guds välsignelse,

Hanna, Fanuel och Noah

(Ö-vik 19 augusti 2014)

Publicerat den 3 september